Wij vragen jullie om thuis allemaal een Palmpaasstok te maken. Kinderen, ouderen, iedereen mag meedoen. Hieronder staat een beschrijving. Maar heb je bepaalde dingen niet in huis,
doe het dan gerust op je eigen manier!
Stuur uiterlijk 4 april een foto van de Palmpaasstok naar ds. Hibma thibma@hetnet.nl of per app
06-11404591. Zet je naam erbij en als het kan ook een goede (Paas)wens voor de mensen die de foto
zien. Zondagmorgen 5 april kunnen jullie dan tóch een Palmpaasoptocht hier zien. Wie wil mag op zondag 5 april vervolgens de Palmpaasstok ook bij de kerk langs het kerkpad zetten, in Arum of in
Kimswert.
Palmpaasstok maken
Benodigdheden:
Houten kruis:
- 2 latten/takken 40 en 60 cm
- touw of metaaldraad
Buxustakjes
Stroken gekleurd crêpepapier
Plakband
Rozijnen of krenten
Draad en naald
Pinda's in de dop
Citroen of sinaasappel
Een ei (echt of chocolade)
Broodhaantje
Fixeer het kruispunt van de takken of latten met touw of metaaldraad. Dit werkje kunt u het beste vooraf doen. Omwikkel het kruis met crêpepapier.
Rijg van dertig pinda's een slinger. Rijg ook een ketting van de rozijnen of de krenten. Versier het kruis met de verschillende onderdelen. Zet het broodhaantje er tot slot bovenop.
Buxustakjes: zwaaien met palmtakken als Jezus Jeruzalem binnenkomt
Houten kruis: kruis waaraan Jezus op Goede Vrijdag sterft
Versiering (crêpepapier): het feestelijke karakter van de intocht.
Broodhaantje: brood van het Laatste Avondmaal, de haan die kraait als Petrus Jezus verloochent, aankondiging nieuwe dag van Pasen
Slingers van rozijnen of krenten: de wijn van het Laatste Avondmaal.
12 rozijnen: de 12 apostelen.
30 pinda’s: 30 zilverstukken die Judas krijgt voor het verraden van Jezus.
Citroen/sinaasappel: spons met zure wijn waar Jezus van mocht drinken.
Eieren: teken van nieuw leven, verwijzend naar de verrijzenis.
Recept Palmpasen Broodhaantje
om zo op te eten of
voor op de Palmpaasstok
Ingrediënten voor 4 personen :
500 gr tarwebloem
1/2 theel. zout
1 zakje droge gist
1 kleine eetlepel suiker
3 dl melk of water
een paar krentjes of rozijnen
Doe de bloem, zout, gist en suiker in een kom. Maak een kuiltje in het mengsel en schenk daar de melk of het water in. Kneed alles goed door en dek de kom af met een vochtige schone theedoek. Laat het deeg ong. 45 min rijzen op een warme plek tot de hoeveelheid verdubbeld is. Verdeel het deeg in vieren en haal er van elk deel een plukje af. Kneed de haantjes in vorm en maak van de overgebleven stukjes vleugeltjes. Deze kun je met een beetje lauw water op het haantje plakken. Van de krentjes of rozijntjes maak je de ogen. Bak de haantjes in ca. 20 minuten in de oven (220’C).